Oncoreflexologie en Evidence based supportive oncology

Op woensdag 1 november had ik in het kader van mijn mastertraining Oncoreflexologie de boeiende les Omgaan met kanker van Henk Fransen (complementair werkend arts en auteur van o.a. Handboek kanker, zie ook henkfransen.nl).

Henk Fransen vindt het belangrijk om niet te focussen op de oorzaak van kanker, maar de nadruk te leggen op werken in de richting van herstel en de patiënt in elke fase van dit proces te steunen. Hij combineert op unieke wijze reguliere en complementaire geneeswijzen, zonder het een of het ander af te wijzen. Dit is heel bijzonder in de medische wereld.

Op vrijdag 3 november was ik uitgenodigd voor het symposium Evidence based supportive oncology: de oncologische patiënt centraal, georganiseerd door de Health Academy van Radboud UMC.

Op beide dagen stond de oncologische patiënt centraal. Er werd ingegaan op facetten van brede ondersteunende mogelijkheden op het gebied van leefstijl, levensvragen en de effecten van additionele ondersteuning in de verschillende fasen van de oncologische patiënt.

Dat is een belangrijke overeenkomst tussen deze twee door mij gevolgde dagen.

Sprekers
Het symposium op 3 november ging tijdens het ochtendprogramma in op leefstijl en levensvragen bij patiënten met kanker. Sprekers waren o.a. prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar erfelijke kanker, prof. dr. Kris Vissers, hoogleraar in de pijn en palliatieve geneeskunde, en prof dr. Hanno Pijl, hoogleraar interne geneeskunde.

Ik plaats hieronder de voor mij meest opmerkelijke feiten die ik tijdens dit symposium hoorde.

Voeding en leefstijl
De artsen zijn er van overtuigd dat de kans op kanker 30 tot 40% voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl, dus:

  • niet roken
  • 30 minuten of meer per dag bewegen
  • BMI moet kleiner zijn dan 25, weinig vet op de buik
  • 2 of meer stuks fruit per dag
  • 2 of meer groentelepels per dag
  • minder dan 5x per week vlees eten
  • minder dan 1 (V) of 2 (M) glazen alcohol per dag

Prof dr. Hanno Pijl heeft onderzoek gedaan naar voeding en bepaalde kankers. En wat blijkt: voedselinname stimuleert de groei en reproductie van gezonde en van kankercellen, maar….

…drie dagen eiwit en suikerbeperking (vasten) beschermt gezonde cellen al tegen chemotherapie! En vasten maakt kankercellen kwetsbaarder voor chemotherapie. Hier wordt nog meer onderzoek naar gedaan. Geweldig dat deze arts dit met ons heeft gedeeld!

Mentale ondersteuning
In het middagprogramma stonden zingeving, steun en shared decision making (een manier van werken waarbij arts en patiënt samen tot een beleid komen dat het best bij de patiënt past) centraal.

Prof dr. Anne Speckens hield een lezing over mindfulness bij patiënten met kanker. Zij koppelde hier een mindfulnessoefening van 10 minuten aan.

Uit evaluatiegesprekken met partners van kankerpatiënten bleek dat mindfulness een positieve bijdrage kan leveren waar het gaat om ziektebelevings- en zingevingsvraagstukken.

Prof. dr. Jan Smit pleit voor een betere zorg voor de patiënt als persoon. De geneeskunde heeft voor spectaculaire vooruitgang gezorgd, maar voornamelijk op lichamelijk gebied. Zingevingsvragen werden echter vaak niet voldoende beantwoord. Dit maakte patiënten ontevreden.

Huisarts Carel Veldhoven had een gesprek met de echtgenote van een overleden patiënt. Hij heeft deze mensen in de palliatieve fase van de echtgenoot ondersteund met veel respect en aandacht voor hun wensen. Wanneer zij andere wegen dan de reguliere, medische zochten, stond hij daarvoor open. Tjonge, zo’n huisarts gun ik iedereen!

Chapeau voor mijn vroegere mbk-docente en medeorganisatrice van dit symposium, dr. Vẽra Novotny, die out of the box denkt en haar nek durft uit te steken om patiënten, artsen en complementaire zorgverleners bij elkaar te brengen! Zij kan terugkijken op een zeer geslaagde en interessante dag.

Dit symposium en mijn studie Oncoreflexologie (voetreflex voor mensen met kanker) maken dat ik me meer dan eens realiseer hoe belangrijk het is dat reguliere en complementaire zorgverleners op de hoogte zijn van elkaars werk en respect voor elkaar hebben. En ook hoe essentieel de rol van preventieve geneeskunde kan zijn.

Ik raak door deze leerzame dagen en mijn studie Oncoreflexologie steeds meer gemotiveerd om mensen te ondersteunen tijdens het proces dat ze doormaken. Dit doe ik met persoonlijk op hen afgestemde adviezen en therapeutische massages, en ook belangrijk: veel aandacht.

2 antwoorden
    • BowenReflexAdmin
      BowenReflexAdmin zegt:

      Dankje, Wilma! Door dit soort dagen blijf ik optimistisch over een toekomst waarin de reguliere en complementaire geneeskunde met elkaar zullen samenwerken.

Reacties zijn gesloten.