Handreflexmassage: het belang van aanraking

Gebrek aan lichamelijk contact is niet alleen een probleem in verpleeghuizen, maar vaak ook bij alleenstaanden. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen meer dan ooit behoefte hebben aan een fysieke aanraking. Of ze nu in een verpleeghuis wonen, alleenstaand zijn of “gewoon” gestrest zijn.

Gelukshormonen

Wanneer je wordt aangeraakt, komen er een aantal stoffen vrij. Dat zijn onder andere de hormonen oxytocine, dopamine en endorfine. Bij huidcontact daalt het stresshormoon cortisol en stijgt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine.

Oxytocine geeft je niet alleen een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel, maar zorgt er ook voor dat stress en angst afnemen. Het doet de bloeddruk dalen, bevordert de spijsvertering en verlicht pijn.

Ook dopamine en endorfine zijn gelukshormonen en zorgen voor dat fijne gevoel. Als je aangeraakt wordt, kun je beter omgaan met stressvolle situaties, verdraag je pijn beter en voel je je gelukkiger.

Fysieke en mentale boost

Lichamelijk contact in de vorm van een handreflexmassage kan mensen dus fysiek en mentaal een boost geven.

Toen ik nog op festivals voeten masseerde ontmoette ik een jongeman met een lichamelijke handicap, zijn voeten en benen zaten in beugels en in gips. Hij dacht dat hij als enige van zijn groep niet gemasseerd zou worden en was teleurgesteld. Ik stelde voor om hem een handreflexmassage te geven en daar fleurde hij van op.

Dat is ook een voordeel van handreflexmassage: handen zijn (bijna) altijd beschikbaar, terwijl je bij voeten schoenen en sokken moet uittrekken!

Één aanraking zegt meer dan duizend woorden.

Workshop handreflexmassage

In mijn workshop leer ik je een basis handreflexmassage met aandacht voor ontspanning en het immuunsysteem. De massage kun je zowel bij een ander als bij jezelf toepassen.

Je kunt kiezen uit 10.30 tot 12.00 uur of van 14.00 uur tot 15.30 uur.

De workshop is inclusief tas met reader, drankje, biologische lekkernij en gebruik van handcrème.
Na afloop ga je ontspannen naar huis met veel tips om je energieker te voelen ėn te blijven.

De data van de workshops zet ik in mijn nieuwsbrief. Als je deze wil ontvangen, meld je dan hier aan.

Je kunt voor nieuwe data natuurlijk ook bellen of mailen.

Mijn doel is om steeds meer mensen te leren om zichzelf en de ander een fijne handreflexmassage te kunnen geven. Ik werk daar met mijn workshops graag aan mee!