In het oog van de storm
Over stil staan en bewegen in de begeleiding rondom kanker.
Op 25 mei was ik bij het symposium In het oog van de storm, georganiseerd door de CHE Ede en Academie Coaching Rondom Kanker. Tijdens dit symposium stond de vraag centraal: Hoe ga je als professional om met kanker?
Eveliene Manten-Horst (wetenschapper, directeur AYA, Jong en Kanker platform) hield een verhaal met een aantal opmerkelijke notes: ‘Niet alles wat kan en behandelbaar is in de zorg, is wenselijk om waardig mens te kunnen zijn en blijven’.
‘Een mens is niet zijn tumor en daarom is integrale zorg nodig’. Eveline pleit voor verandering in de zorg en care voor the next generation en stelt daarbij de vraag: Wie ben jij en wat heb jij nodig?
Daarna volgden een aantal zogenaamde ‘TED talks’. Het dappere verhaal van een patiënte, die terminaal is, maakte dat ik stil en ontroerd werd. Zij toonde zich krachtig en kwetsbaar tegelijk.
Vervolgens waren er nog TED talks van een theoloog, een oncologie verpleegkundige (met een indrukwekkend verhaal over kanker in het gezin), een psychosociaal therapeut en verpleegkundig specialist oncologie.
De TED talk van Jeroen Martijn Plette (verpleegkundig specialist oncologie) was meer een peptalk! Hij heeft een “pokkenbaan”, waar hij enorm veel van houdt. Hij vertelde met veel humor over zijn werk en het was eigenlijk wel erg fijn om even te kunnen lachen. Wat hem helpt in zijn werk is het zich mogen uiten, doelen helder houden en emoties tonen.
Er waren meerdere workshops. Ik heb de workshop van Erna Jans gevolgd: kanker is in ieders leven, dus ook in het jouwe. Van hulpverleners wordt een objectieve houding verwacht. Een gezonde afstand, empathisch en niet te betrokken. Hoe kun je met jouw ervaringen met mensen met kanker de cliënt optimaal van dienst zijn?
Tijdens deze workshop kregen we als oefening om zowel in de stoel van patiënt als in die van de hulpverlener te gaan zitten. Boeiend, maar niet eenvoudig, ik ben immers gewend om in de stoel van therapeut te zitten! Daarom dus een goede oefening 🙂
De workshop was bedoeld om ons weer eens extra bewust te maken van het feit hoe belangrijk goed luisteren is en hoe fijn het is als iemand echt onvoorwaardelijk naar je luistert.
Ik heb tijdens deze middag geleerd, dat het mij ook nog steeds raakt, ook al weet ik als professional wat het is. Het medische verhaal en de mens zelf moeten in balans zijn. Daar zou in ziekenhuizen (nog) meer aandacht voor mogen komen.
Na deze middag voel ik me blij, dat ik met de oncoreflexologie (voetreflex bij mensen met kanker) ondersteuning en verlichting bij mensen met kanker kan en mag geven. Of zoals de titel van het symposium bedoelt: “In het oog van de storm moet je rust vinden, in een wereld die nooit meer wordt zoals hij was. Goede ondersteuning is daarbij essentieel.”